2 бр. цикория
2 домата
1/2 връзка див лук
1/4 връзка магданоз
6 филета аншоа
30 г каперси
20 г кедрови ядки
80 мл студено пресован зехтин
1 с. л. сок от лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се бланшират във вряща вода и след това се шокират в леденостудена. Обелват се и се нарязват на лодки.
Външните листа на цикорията се отделят и също се бланшират във вряща вода, а след това се шокират в леденостудена. Подсушават се и се нарязват на тънки ивици. Сотират се в 30 мл от зехтина, заедно с кедровите ядки.
Охлаждат се и се разбъркват с наситнен магданоз. Сърцевината на цикорията се нарязва на много тънко. Слага се в купа с вода и лед, за да се освежи и да стане хрупкава.
Дивият лук се нарязва на едро. От лимоновия сок, сол на вкус и останалия зехтин се прави дресинг.
В купа се смесват доматите, сърцевината от цикорията, аншоата, каперсите, дивият лук и дресингът. Разбърква се внимателно. Салатата се сервира със сотираните цикория и кедрови ядки.
Прочетете още:
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук