булгур - 250 гр
червен лук малка - 1 глава
чесън - 2 скилидки
люти чушки - 2 броя
чери домати - 7-8 броя
нар - 1/2 бр.
лимони - 1 бр.
магданоз - 1 връзка
прясна мента - 1/2 връзки
доматено пюре - 2 с.л.
редукция от нар - 2 с.л.
зехтин за задушаване на зеленчуците - 2-3 с.л.
зехтин за дресинга - 80 мл
кимион - 1 щипка
лют червен пипер на вкус
сол на вкус
Салатата късър може да престои на стайна температура няколко часа или покрита в хладилника, съветват от Mate Kitchen. Преди да я поднесете, задължително я извадете да се темперира.
Начин на приготвяне:
1. Измийте и нарежете на кубчета доматите и лука, накълцайте чесъна. Лютивите чушки почистете от семките и жилките и нарежете на дребно.
2. Загрейте зехтина и в него задушете лука само колкото да се попари и да се махне вкусът на сурово. Добавете накълцания чесън и ги задушете заедно за 30 секунди.
3. Подправете с кимион, добавете накълцаните лютиви чушлета и гответе още около минута. Прибавете доматеното пюре, разбъркайте и налейте 200 мл гореща вода.
4. Разбъркайте добре, сипете булгура, дръпнете от огъня и покрийте с чиста кърпа за 15-20 минути. През това време булгурът ще набъбне и ще поеме цялото количество течност и вкусовете.
5. Разбъркайте зрънцата с вилица, за да поемат въздух и да се разделят. Прибавете при тях доматите, лука, зрънцата от нара и нарязаните подправки. Отново разбъркайте всичко с вилица
6. В малка купа смесете сока от лимона с редукцията от нар и зехтина. Налейте ¾ от дресинга в салатата, разбъркайте добре и опитайте. Ако е добре подправена и не е суха, значи е готова. Ако ли не, добавете останалата част от дресинга.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.