Салата „Цезар“ с пиле и крутони

Салата „Цезар“ с пиле и крутони

5 от общо 1 гласа
30 мин.
Необходими продукти

За крутоните

  • чабата или багета - 1 бр - 0.63 лв
  • олио - 30 мл - 0.13 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За салатата

  • салата айсберг - 1 бр - 2.99 лв
  • пилешко филе - 300 гр - 4.29 лв
  • пармезан - 50 гр - 1.74 лв
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

За дресинга

  • майонеза - 120 гр - 1.43 лв
  • пармезан - 20 гр - 0.70 лв
  • кисело мляко - 2 с.л. - 0.19 лв
  • горчица - 1 ч.л. - 0.02 лв
  • балсамов оцет - 1 с.л. - 0.10 лв
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Някои я предпочитат с хрупкав бекон, други казват, че класиката е салата „Цезар“ с пиле. Според някои в дресинга трябва да има аншоа и сос „Уорчестър“, други държат на суровия жълтък, трети водят спорове дали се прави с маруля или с айсберг… Светът е удивителен в настървението, с което води кулинарни войни. Сякаш не е по-лесно да признаем и приемем, че вкусът няма универсално измерение и да се наслаждаваме в хармония на добрата храна по рецепта на Mate Kitchen.

Ето, далеч по-приятно е човек да си направи голяма салата „Цезар“ с пиле, ако я предпочита така, да си налее чаша студено бяло вино или розе и да се усмихне. Именно заради различните вариации на рецептата тя е на практика целогодишна. В студеното време си я правите с айсберг, а когато има хубави и свежи марули – с тях. Може да се ползва само сърцевината им, за да бъде по-хрупкава салатата. Пилешкото филе неизменно трябва я прясно изпечено, а крутоните – по възможност домашни.

Много хора не харесват аншоата, която има много наситен вкус на риба. Тя осолява дресинга и му придава специфичен аромат и плътност, но за да задоволим тези вкусове, направихме версия на салата „Цезар“ с пиле и по-мек сос. В него няма аншоа, нито суров жълтък, нито сос „Уорчестър“. Вместо това го направихме пухкав и кадифен с майонеза, кисело мляко, горчица и пармезан. Добавихме и балсамов оцет за киселинност съветват Mate Kitchen!

За крутоните

  1.  Нарежете хляба на кубчета и ги поставете в тава. Изсипете мазнината, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и изпечете на 200 градуса до златист загар.

За салатата

  1.  Подправете пилешките филенца с олио, сол и черен пипер. След това ги разбъркайте и овкусете равномерно.
  2.  Изпечете месото на барбекю или оребрен тиган по 3-4 минути от всяка страна. След това го извадете и оставете в чиния да се охлади.
  3.  През това време нарежете айсберга на големи парчета и го смесете с дресинга.
  4.  Сложете в чиния, отгоре поставете част от филенцата, поръсете с пармезан и добавете крутони. Сервирайте с чаша бяло вино.

За дресинга

  1.  В купа изсипете майонезата, киселото мляко, горчицата, балсамовия оцет, пармезан. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре.

Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: съдържа глутен

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти