Продукти:250 мл топла вода
7 г суха мая
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица олио
1 чаена лъжичка сол
250 г ръжено брашно
250 г бяло брашно
семена за поръсване
Приготвяне:
Смесете в купа маята със захарта и топлата вода. Добавете малко от бялото брашно, покрийте съда с чиста кърпа и оставете закваската да шупне. След това прибавете останалите съставки, като брашното задължително трябва да се пресее.
Замесете меко тесто, оставете го да втаса на топло, докато удвои обема си. Включете фурната на 220 градуса и започнете да оформяте хлебчетата (по ваш избор). Намажете повърхността им с белтък и ги поръсете със сусам, мак, ким, тиквено или слънчогледово семе.
Печете ги около 20 минути или докато станат златисти. Ако не искате хлебчетата да придобият твърда кора, сложете купичка от крем карамел (или друга метална съдинка с такъв размер), пълна с вода на дъното на фурната.
Ръжени хлебчета
Никой не е по-голям от хляба
17405