патладжан - 2 броя
риба тон в собствен сос - 1 консерва
сирене "Крема" - 250 гр
магданоз - 1/3 връзки
лимонова кора - 1 с.л.
олио за пържене - 200 мл
сол на вкус
Студени рулца от патладжан с крема сирене и риба тон звучат примамливо в горещите вечери. За предястие със студен аперитив или като основно ястие в компанията на по-голяма салата са чудесни. Те носят вкуса на лятото. Месести патладжани, нарязани на тънко, лекото сирене „Крема“, свежестта на пресния магданоз…
Хубавото на тези рулца от патладжан на Mate Kitchen е, че можете да ги приготвите по два начина. Изборът зависи от това колко здравословно сте настроени. Можете да изпържите патладжана или да го изпечете на оребрен тиган. Тук е важно да уточним, че ако го изпържите, наистина поема повече мазнина, но пък с него рулцата стават по-елегантни и имат красив златист цвят. С изпечен патладжан трябва да очаквате и разлика във вкуса.
Добре е, преди да поднесете готовите рулца от патладжан с крема сирене и риба тон, да ги оставите в хладилника за поне половин час, съветват от Mate Kitchen. По-вкусни са, когато са охладени. Освен това давате възможност на плънката да се стегне и да бъде по-лесна за ядене.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжаните надлъжно на филии с дебелина около 0,5 см, посолете ги и оставете за 30 минути в наклонена тавичка да се оцедят от горчивия сок.
2. В тиган с нагорещено олио запържете патладжана и оставете върху салфетка да се изцедят. Ако предпочитате по-здравословен вариант, можете да го изпечете на грил тиган, както е показано във видеото.
3. В купа намачкайте сиренето, добавете рибата тон, настърганата лимонова кора и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте и с лъжица сложете от сместа върху всяка от изпържените филии патладжан.
4. Навийте на рулца и сервирайте.