500 г филе от бяла риба (треска, снапър, хек)
50 г бадемово брашно или хлебни трохи
1 лимон, настъргана кора
5 листа точени кори
50 г разтопено масло
сол сусам
За соса:
4 с.л. заквасена сметана
2 с.л. сладък чили сос
2 стръка копър
1/2 лимон, сок
Начин на приготвяне:
1. Филето риба трябва да е без кожа и без никакви кости. Нарежете филетата на тънки парчета с дължина около 5-6 см.
2. В чиния сипете бадемовото брашно или фино смлените хлебни трохи. Настържете фино лимоновата кора и добавете щипка сол. Разбъркайте. Оваляйте рибните парченца в сместа.
3. Разстелете една кора, намажете я с разтопено масло. В долния край на кората, откъм широката страна, поставете 4 рибни пръчици. С нож изрежете ленти. Завийте всяко парче риба на руло, като прегънете кората отстрани.
4. Подредете рибните пръчици в тава, постлана с хартия за печене и ги намажете с разтопено масло. Поръсете с малко сусам. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-12 минути.
5. В купичка смесете заквасената сметана, сладкия чили сос и нарязания наситно копър. Овкусете със сол и разбъркайте добре.
6. Поднесете рибните пръчици със соса.