сварен нахут - 2 кутии
червен лук - 1 глава
маслини каламата - 60 гр
пушена сьомга - 120 гр
пушена скумрия - 120 гр
филе от пушена пъстърва - 120 гр
пресен девесил - 1 връзка
лимони - 1 бр
зехтин - 150 мл
Тази страхотна рецепта на Mate Kitchen включва три вида пушена риба – сьомга, скумрия и пъстърва. Великолепни са по отделно, но заедно са съвършени. Ползвали сме равни количества, но ако прецените, че някоя от тях ще доминира, можете за коригирате на вкус.
Основата на нашата разядка с риба е от сварен нахут, пикантната хрупкавост идва от червения лук, а пресният девесил е подправката, която ще ви остави без думи още с първата хапка. Казвали сме ви много пъти, че го предпочитаме в ястия с гъби, но и за риба и миди е също толкова подходящ. Неслучайно това е правилната подправка за рибената чорба, а не магданозът. Не го заменяйте с друго и не ползвайте сушен, защото няма да се получи търсеният вкус.
Добре е да оставите готовата разядка с риба в хладилника за поне два часа, съветват от Mate Kitchen. Това време е нужно на нахута да поеме вкусовете от рибата и девесила, както и киселината от лимона. Ако я поднесете веднага, няма да можете да й се насладите в пълнота. С препечени филийки или крекери е чудесна. Изборът на напитка оставяме на вас.
Начин на приготвяне:
1. Отцедете нахута от течността, като запазите част от нея.
2. Сложете го в подходяща купа, налейте зехтина и част от течността и пасирайте. Подправете с лимоновия сок и пасирайте отново до хомогенност.
3. Добавете нарязания на ситно лук, обезкостените и нарязани маслини. Почистените от кожата и костите пушени риби се нарязват и се прибавят, накрая се слага и нарязаният девесил.
4. Сместа се разбърква много добре и се оставя в хладилника за 2 часа, след което се сервира с препечен хляб или сухари и полята със зехтин
Внимание: Съдържа филе от пушена пъстърва, което може да предизвика алергични реакции.