яйца сварени - 2 бр.
сирене - 200 гр
печени чушки - 2 бр.
цедено кисело мляко - 200 гр
сладка царевица - 100 гр
зелен лук - 1 стрък
копър - 4 стръка
франзела - 1 бр.
масло - 30 гр
сол на вкус
черен пипер на вкус
Хубавото на разядките е, че се правят лесно и не изискват някакви специални умения, а често обират най-големите овации на масата, разказват от Mate Kitchen. За тази не ви трябват кой знае какви продукти, а се получава вкусна и лека, без да създава усещане за тежест колкото и да изядете от нея.
Основата е от сирене и цедено кисело мляко с добавка от печени чушки, нарязани на дребно, сладка царевица, настъргани сварени яйца, стрък зелен лук и копър. Обърквате всичко много добре и поднасяте веднага. Ако обичате пикантното, можете да добавите и накълцана печена люта чушка.
Това е разядка, която можете да приготвите буквално пред гостите си, докато си бъбрите на чаша бяло вино или бира. После всеки ще си намаже върху препечена филийка хляб.
В тази рецепта за разядка с печени чушки няма „ароматни“ съставки като чесън, лук или праз. Ето защо можете да я предложите и за закуска с чаша ароматен билков чай. Подходяща е и за леко следобедно хапване, когато усетите, че стомахът ви престъргва и няма да издържите до вечеря.
Начин на приготвяне:
1. Обелете печените чушки и ги почистете от семките. След това ги нарежете на дребно.
2. В купа намачкайте сиренето и го смесете с киселото мляко, нарязаните чушки, царевицата и настърганите на едро ренде сварени яйца.
3. Подправете с нарязания зелен лук, черния пипер, солта и нарязания копър. Бъдете пестеливи със солта, тъй като сиренето е достатъчно солено.
4. Нарежете франзелата на филийки, намажете ги с масло и ги запечете леко във фурната. Извадете ги, намажете ги с така приготвената разядка с печени чушки, сирене и царевица, подредете ги в плато и сервирайте.
Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, масло, франзела, цедено кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.