извара - 400 гр
майонеза - 200 гр
кисело мляко - 2 с.л.
чесън - 3 скилидки
чубрица на вкус
копър на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
Тази разядка на Mate Kitchen с извара, майонеза и кисело мляко се прави точно за 5 минути и може да ви спаси, когато на вратата звъннат неочаквани гости и трябва да реагирате бързо с нещо вкусно на масата. Можете да я поднесете с препечени филийки или сухари или без хляб, но е много добро мезе за водка или за ракия.
Целенасочено направихме нашата разядка с извара и специално ползвахме кашкавалена извара. Тя има мек, нежен млечен вкус. Разбира се, можете да ползвате и сирене, но вкусът ще се промени, ще стане по-остър и солен. Компромисен вариант е да смесите равни части извара и сирене. Когато добавите изварата и киселото мляко, трябва да бъркате енергично, докато се получи хомогенна и гъста смес. Ако в момента нямате извара и решите да я замените със сирене, увеличете малко количеството на млякото, за да я направите пухкава и кремообразна. Иначе ще ви стои по-суха и зърнеста и няма да се маже толкова лесно на филийка. Мекото сирене, което обикновено избягваме да купуваме, в тази рецепта върши чудесна работа.
Основата за разядката е съвсем проста и дори не особено впечатляваща. Всичко обаче се променя, когато добавим няколко скилидки чесън и чубрица. Може да я направите и със стар, и със зелен чесън. Нарежете целите стръкове, но по-дребничко и имайте едно наум, че с него вкусът се променя. Става по-пролетна и тогава дори може да спестите чубрицата, а вместо това да щракнете повечко черен пипер.
Съвет, който обичайно не даваме, е да сложите повече сол. Причината е ясна – изварата е съвършено безсолна и ако не компенсирате това, рискувате вашата разядка да стане безвкусна.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте добре изварата с майонезата.
2. Добавете киселото мляко, накълцания чесън и подправките.
3. Разбъркайте добре и поднесете разядката с топла питка или препечен хляб.
Внимание: Съдържа кисело мляко и майонеза, които могат да предизвикат алергични реакции.