патладжан - 2 бр.
извара - 150 гр
течна сметана - 100 мл
чесън - 2-3 скилидки
копър - 1/2 връзки
зехтин на вкус
сол на вкус
За мезе с алкохолна напитка или просто нещо различно, което да намажете на хрупкаво късче хляб – от Mate Kitchen предлагат да си направим разядка от патладжан с извара.
Освен много нежна и кремообразна текстура, сметаната придава и лек сладникав вкус на рецептата. Без нея разядката ще бъде зърнеста, а идеята е да се получи гладък пастет, който да можете да си намажете на крекер, сухар или филийка препечен хляб. Неслучайно няма и никакви кисели добавки, които ще ви изпратят в друго вкусово измерение. Чесънът обаче е задължителен, този път в комбинация с копър, отбелязват от Mate Kitchen.
Ако изпечете патладжан във фурна или на скара, той има чист и фин вкус. Ако обаче го изпечете на огън, директно върху въглените, това ще обогати изключително готовата разядка. Ще се усеща деликатен намек за пушек и огън – нещо като естествена подправка, която придава онова уютно усещане за домашно приготвена храна. Същото се получава и когато правите кьопоолу и чушки с чесън или варите лютеница на открито - знаете колко различен и характерен е вкусът.
Поднесете добре охладената разядка от патладжан и извара поръсена с печени ядки, а край нея сложете няколко маслини и хрупкави тънки сухарчета, съветват от Mate Kitchen. Лимонът е по-скоро за красота - киселината определено няма да ви липсва във вкуса. На следващ етап можете да експериментирате с вкуса и да добавите маслини вътре в самата разядка.
Начин на приготвяне:
1. Измийте патладжаните, надупчете ги с нож, залейте ги със зехтин и ги изпечете в предварително загрята фурна за 30-35 минути.
2. След като са готови, ги оставете да поизстинат, обелете ги и ги нарежете на кубчета.
3. Сложете патладжана в купа и към него добавете всички останали съставки. Пасирайте добре и поднесете разядката охладена. Може да гарнирате с натрошени ядки.
Внимание: Съдържа течна сметана, което може да предизвика алергични реакции.