Деликатен и кадифен гъшият дроб е деликатес, достоен за всеки празник, особено когато е вкусно допълнен от сладостта на карамела, аромата на порто и свежата красота на салатата с мандарини.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г гъши дроб
300 мл студена животинска сметана 35%
1 жълтък
1 ч. л. коняк
1 ч. л. пушена сол
⅓ ч. л. смлян бял пипер
За карамела:
80 г кафява захар
60 мл порто
за салатата:
1 малка салата айсберг
1 връзка рукола
5 мандарини
2 с. л. зърна от нар
2 с. л. лучени кълнове
2 с. л. запечени кедрови ядки
За дресинга:
1 с. л. оризов оцет
1 ч. л. мед
1 ч. л. портокалов ликьор
1 стрък мащерка
3 с. л. олио от гроздови семки
морска сол
Начин на приготвяне:
1.Гъшият дроб се почиства от ципите и жилите. Нарязва се на кубчета.
2.Пасират се заедно дробът, жълтъкът и студената сметана. Добавят се конякът, солта и пиперът.
3.Кафявата захар се сипва в метален съд, залива се с портото и се стопява на умерен огън до светъл карамел. Налива се дъното на малки топлоустойчиви купички.
4.Върху карамела се налива пасираният дроб. Заглажда се. Пече се на водна баня 20 - 30 мин на 150° С в тава с гореща вода. Охлажда се и се оставя да престои в хладилника 10 - 12 часа.
5.Руколата се смесва с накъсаната салата айсберг, мандарините, нарязани на филенца, нара, лучените кълнове и ядките.
6.Оризовият оцет се разбърква с меда, листенцата мащерка и ликьора, Смесва се с олиото и солта.
7.Кремовете се обръщат в чинии и се поднасят със салата и дресинга.