За маринованото сирене:
300–400 г добре узряло краве сирене
1 сушена люта чушка
2 стръка мащерка
кората от 1/2 лимон
3 скилидки чесън
280 мл студено пресован зехтин
За разядката:
400 г замразен грах
100 г крем сирене
1 скилидка чесън
1 стрък мента
1 лимон
40 мл студено пресован зехтин
сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
2-3 филии хляб с дебела кора
1 връзка репички
2 шепи бейби спанак
Начин на приготвяне:
1. За маринованото сирене в около 2 с.л. от зехтина запържете за кратко обелените скилидки чесън, едри парчета кора от лимон, мащерката и лютата чушка.
2. Нарежете сиренето на кубчета, сложете го в буркан и го залейте със зехтина с подправките. Долейте останалия зехтин, той трябва да покрива сиренето. Затворете буркана и оставете така сиренето да се маринова за 1-2 часа.
3. За разядката от грах в тенджера сложете вода и посолете. Щом заври, изсипете граха и бланширайте за 1–2 минути.
4. В блендер сложете настъргана скилидка чесън, настърганата кора от лимона и неговия сок. Прибавете листенцата мента, крем сиренето, зехтина, сол и пипер на вкус. Сипете и отцедения грах. Блендирайте и прехвърлете в подходящ съд.
5. Гарнирайте с мариновано сирене, малко зехтин от буркана, препечен хляб, бейби спанак и репички.