2 х 250 г сирене Халуми
75 г брашно
2 ч.л. червен пипер
3 ч.л. чесън на прах
2 яйца от свободно отглеждани кокошки
1 ½ л олио
сол
Допълнително:
75 г заквасена сметана
щипка сол
1 ч.л. заатар
шепа листа мента
1 ч.л. едър лют червен пипер
20 г зърна нар
Това е рецепта за бързо, вкусно и лике пикантно предястие. Нарязано на пръчици, сиренето Халуми се панира и се пържи. Пръчиците се поднасят, поръсени със зърна нар, листа мента, лют червен пипер и сметана.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете сиренето на пръчици, като картофи за пържене. Подсушете добре пръчиците с кухненска хартия.
2. В една чиния сипете брашното и към него добавете чесъна на прах и червения пипер. Разбъркайте. В друга чиния разбийте яйцата.
3. Потапяйте последователно пръчиците в яйцета, брашното и пак в яйцата и брашното. Пържете пръчиците халуми в дълбок тиган с олио, загрято до 150 градуса за по 2-3 минути. Пържете пръчиците на порции, така че да не се препълва тигана.
4. Сервирайте пържените пръчици халуми в голяма чиния, поръсени със сол, заатар, лют червен пипер, зърна нар, накъсани листа мента и сметана.