картофи по едри - 5 бр
домати - 3 бр
магданоз - 1/2 връзки
извара - 500 гр
яйца - 2 бр
масло - 60 гр
черен пипер на вкус
сол на вкус
Тези пълнени картофи с извара на Mate Kitchen са чудесна лека вечеря за вечерите през седмицата или пък апетитно предястие, с което да посрещнете гости.
Изварата е чудесна за плънка на различни зеленчуци, защото има леко сладникав вкус и специфична мекота и е доста по-лека от сиренето. В нея няма мазнина, но пък маслото в рецептата компенсира това и обогатява вкуса. Не бъдете пестеливи с него. Маслото е вълшебната съставка, която може да превърне дори най-обикновените пържени яйца в шедьовър. След като напълните картофите с плънката, по желание може да ги поръсите отгоре с галета. Тя ще се запече и ще добави приятен златист захар и хрупкавост. Върнете ги във фурната наистина за кратко, колкото да стегнат яйцата в плънката. Пълнените картофи вече са изпечени. Изварата не бива да изсъхва, пълнежът трябва да остане мек и сочен.
Кулинарите от Mate Kitchen съветват пълнените картофи да се поднесат топли, с млечен или друг сос по ваш вкус и свежа салата от пресни зеленчуци. А за пиене – чаша студена бира ще им подхожда най-много.
В никакъв случай не изхвърляйте сърцевината, която сте издълбали, за да направите лодките. С нея можете да си приготвите картофено пюре, крокети или пък крем супа на основата на картофи още докато правите тази рецепта. Ние превърнахме остатъците от нашите пълнени картофи в разкошна крем супа от картофи и праз. Ако си я направите, няма да съжалявате. Така ще имате още едно ястие, което да хапнете на следващия ден, за обяд например.
Начин на приготвяне:
1. Измийте картофите много добре. Разрежете ги на половинки и ги издълбайте. Наредете лодките в тава, покрита с хартия за печене.
2. Сложете във всяка половинка парче масло, посолете и ги запечете за около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
3. Извадете ги и с помощта на четка обмажете стените на картофените лодки с маслото, което се е разтопило и се е събрало в центъра.
4. Върнете ги за още десетина минути във фурната.
5. През това време обелете доматите, отстранете семките и нарежете месестата част на ситно. Накълцайте и магданоза.
6. Прибавете ги към изварата, смесете с разбитите яйца и черния пипер. Посолете и след това разбъркайте добре.
7. С получената смес напълнете изпечените до почти пълна готовност картофи. Върнете ги във фурната за десетина минути, докато яйцето в плънката стегне.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.