Необходими продукти за 4–5 порции:
4–5 домати (750 г)
за плънката:
500 г спанак
100–150 г краве сирене
1 глава лук
2–3 с. л. олио
1 с. л. краве масло
1 скилидка чесън
черен пипер и сол на вкус
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Доматите се измиват, от горната част се отрязват капачета, а вътрешността се издълбава с лъжичка.
2. Лукът, нарязан наситно, се запържва с 1 с. л. олио, прибавя се нарязаният на ситно спанак и се задушава, докато водата се изпари. Сваля се от огъня и се изчаква да изстине.
3. Добавят се сиренето, маслото, черен пипер и ситно нарязаният чесън и се разбърква добре.
4. Издълбаните домати се пълнят със сместа, подреждат се в тавичка и се поставят капачетата им. Поливат се с останалото олио и се пекат на 180–200 градуса до готовност. Преди да се сервират, се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Други рецепти с домати:
Домашни сушени домати
НаРодни домати
Пречистете организма си с домати
Интересна рецепта за торта с домати и сирене