2 с.л. зехтин
2 патладжана
2 скилидки чесън
1/4 ч.л. едър лют червен пипер
400 г нарязани домати от консерва
1 1/2 с.л. каперси
40 г пушен кашкавал
4 слайса прошуто
1/2 връзка див лук
50 г лешници
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете патладжаните. Продупчете ги по цялата повърхност с нож. Поставете ги в тавичка с хартия за печене на дъното. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути. След това ги оставете да изстинат.
2. В друга тавичка сипете белени лешници и печете на 180 градуса 10 минути.
3. За доматения соса смачкайте, а след това нарежете на едро скилидките чесън. Запържете го с щипка сол в тенджера със зехтин за 30 секунди. Добавете едрия лют червен пипер и каперсите. Изсипте доматите и разбъркайте. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Намалете силата на огъня, захлупете и гответе 20 минути.
4. Разрежете на две половини печените патладжани и разрежете на ромбчета вътрешността на всяка. Подредете ги в тавичка. Върху всяка половина сложете малко настърган кашкавал, след това доматен сос, слайс прошуто и отново настърган кашкавал. Печете патладжаните под грила на фурната за 4-5 минути на 200 градуса, докато кашкавалът се разтопи.
5. Нарежете печените лешници на едро, а дивия лук на ситно. Сервирайте пълнен печен патладжан, поръсен с печени лешници и див лук.