Необходими продукти:
4 средно големи патладжана
100 г кускус (без варене)
100 г кисело мляко
200 мл зеленчуков бульон
50 мл студено пресован зехтин (+ за намазване)
1–2 розови домата
1 скилидка чесън
1/4 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се разполовяват по дължина. Осоляват се и се оставят за 20 минути. След това се измиват и се подсушават.
Намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 20–30 минути.
Бульонът се кипва и кускусът се залива с него.
Овкусява се с половината зехтин и сол и съдът се покрива с фолио за свежо съхранение. Кускусът се оставя така за около 10 минути да се запари и да набъбне.
Чесънът се стрива на паста, доматите се режат на кубчета, магданозът се наситнява.
Кускусът се разбърква внимателно с вилица. Овкусява се с останалия зехтин, в него се разбъркват доматеното конкасе и магданозът.
Киселото мляко се овкусява с чесновата паста и сол.
Патладжаните се намазват с киселото мляко и се поръсват със салатата от кускус.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Сходни рецепти:
Баба Гануш с бял шоколад
Рулца от ... патладжан
Канапе от патладжани с домати
Рулца от патладжан
Патладжан по средиземноморски
Салата с патладжан и печено сирене
Патладжани с доматен сос