Да се подготвим с италиански финес за обяд или вечеря.
Продукти:
6 големи глави кромид лук
2 кг сол
За плънката:
100 гр сирене "Горгонзола"
150 гр тиква
30 гр орехови ядки
20 гр масло
галета за поръсване
зехтин
Приготвяне:
Без да се бели, лукът се заравя в солта, която се поставя в по-дълбока тава и се пече във фурна за един час на 200 градуса. След това лукът се изважда от солта и се оставя да изстине напълно. С готварска четка отстраняваме полепналата сол по люспите, а чрез малка виличка внимателно се изгребва част от вътрешността на лука.
Следвайки плана, тиквата се нарязва на дребни кубчета и се задушава в маслото. Посолява се на вкус. След като изстине, добавяме накълцаните на едро орехови ядки и натрошеното сирене. Плънката се разбърква и с нея се пълнят издълбаните лукови глави. Всяка от тях се поръсва с галета и се полива с малко зехтин. Ястието запичаме в силна фурна и поднасяме топло. Buon appetito!
Пълнен лук с тиква и орехи
Основно ястие, което идва директно от Ботуша
12625