За салатата
бейби спанак - 100 гр
червена салата - 1 бр.
репички - 2 връзки
ябълка кисела - 1 бр.
За дресинга
заквасена сметана - 10 гр
копър - 1/2 връзки
ябълков оцет - 3 с.л.
зехтин - 3 с.л.
захар - 2 ч.л.
сол на вкус
Ако досега не сте пробвали салата с ябълка, тази пролетна рецепта на Mate Kitchen е чудесен повод да опитате нещо ново. Ябълката придава много приятен сладникав и леко кисел вкус на свежите салати. Сигурни сме, че ще ви хареса. Ние я комбинирахме с бейби спанак, червена маруля и репички, но върви чудесно и с цвекло, моркови и зеле.
Когато приготвяте дресинга, се придържайте към рецептата и ползвайте ябълков оцет. Неговият вкус е по-мек и не мирише толкова натрапчиво като винения. Не пропускайте да добавите и малко захар, защото тя неутрализира в известна степен киселината. Няма никакво значение дали ще е бяла, или кафява. Може дори да я замените с мед, ако предпочитате. Там обаче съобразете количеството и не слагайте повече от половин чаена лъжичка.
Има и още една важна подробност при приготвянето на салатата. Не стържете репичките и ябълката, а ги нарежете в каквато форма предпочитате. Важно е да се усещат, когато ядете, и да хрупкат, а това няма как да се случи, ако минат през рендето. За предпочитане е да ползвате ябълка от по-киселите сортове.
Начин на приготвяне:
За салатата
1. В купа смесете нарязаните спанак и маруля.
2. Обелете ябълката и я нарежете на пръчици. Нарежете на пръчици и репичките. Добавете ги в купата, разбъркайте добре, полейте с дресинга и поднесете.
За дресинга
1. В купичка разбъркайте солта, захарта и оцета.
2. Добавете заквасената сметана, копъра и зехтина и смесете докато се получи хомогенна смес.
Внимание: Съдържа заквасена сметана, което може да предизвика алергични реакции.