500 г дребни картофи (пресни)
120 г замразен грах
1 връзка зелени аспержи
1 връзка репички
2 с. л. зехтин
сол на вкус
за дресинга:
1 връзка копър
3 стръка мента
50 мл сок от лимон
50 мл зехтин
1 с. л. горчица
1/2 с. л. мед
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, разполовяват се и се слагат в тава. Посоляват се, поливат се със зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 25 минути. Охлаждат се за 10 минути.
Аспержите се почистват и долната част се обелва.
Бланшират се в подсолена, кипяща вода. След това се шокират в леденостудена.
Грахът също се бланшира в подсолена вода и след това се шокира в леденостудена.
Репичките се режат на шайби, разбъркват се с картофите, аспержите и граха.
Ментата и копърът се настиняват.
От сока от лимон, зехтина, меда и горчицата се прави дресинг. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква с ментата и копъра.
Зеленчуците се разбъркват с дресинга и се сервират.
Прочетете още:
Пъстра салата с телешко
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата