400 г едри скариди
1 шушулка ванилия
1/2 глава бял лук
2 стръка босилек
6 зърна черен пипер
3 мексикански дафинови листа
3 зелени люти чушки Пекуин
3 стръка магданоз
1 стрък пресен лук
бял винен оцет
1200 мл вода
сол
За сервиране:
70 мл бяло вино
100 г безсолно масло
1/2 ч.ч. сварен грах
12 сушени червени чушки Пекуин
1/4 ч.ч. сварен черен боб
8 стръка пресен лук
1/2 връзка босилек
Начин на приготвяне:
1. Обелете скаридите и запазете главите и черупките им. Поставете обелените скариди в хладилник.
2. Главите и черупките поставете в тенджера с 1200 мл вода, за да сварите бульон. Добавете зелените люти чушки, дафиновите листа, стръковете магданоз, зърната черен пипер, нарязаната на едро глава лук. Разрежете шушулката ванилия на две и остържете вътрешността от двете половинки. Отделете събраното настрани. Шушулките разрежете на две и добавете в бульона. Изчакайте бульона да заври и гответе на слаб огън 5 минути. Дръпнете от огъня.
3. Върнете бульона върху котлона и щом започне да ври, добавете скаридите. Бульонът трябва да ври в продължение на 1 минута, след като сложите скаридите, за да запазят формата си. Внимателно ги извадете и ги запазете топли.
4. В малък неметален съд сипете бялото вино и семената ванилия. Добавете стръковете босилек, 1 стрък пресен лук и 1 ч.л. оцет. След като сместа заври, оставете да ври, докато се редуцира наполовина. Прецедете сместа и я върнете върху котлона. Добавете студено масло на кубчета, едно по едно, като бъркате до разтапяне.
5. Добавете предварително бланшираните и прецедени зърна пресен грах и черен боб (или използвайте такива от консерва, като ги прецедите добре) в соса. Добавете сушените люти чушки и разбъркайте внимателно.
6. Поставете 4 скариди в чиния. Поръсете със сос и украсете с парче шушулка ванилия и листенце босилек.