тиквички - 2 бр
олио - 100 мл
брашно - 100 гр
кисело мляко - 1 кофичка
копър - 1/2 връзки
пресен чесън - 1 стрък
сол на вкус
Знаете ли кое е най-краткото определение за любимите на всички подлучени тиквички? Веднага ще ви кажем – нещо, заради което стоиш до печката час и половина, а се изяжда за 5 минути. Триумфът на готвача понякога е невероятно кратък, но така става с вкусната храна. Особено след няколко месеца, в които пресните зеленчуци са оскъдни.
Подлучените тиквички са една от първите пролетни рецепти заедно с таратора и пресните картофи с копър и чесън. Може да си ги направите с няколко скилидки стар чесън, но зеленият е за предпочитане, съветват от Mate Kitchen.
Знаем, че много хора възприемат пържените тиквички с кисело мляко, копър и чесън като салата. От тях обаче става чудесен лек обяд или вечеря, стига да са в по-голямо количество. А и трябва да признаем, че час и половина над котлона за основно ястие звучи доста по-оптимистично от час и половина над котлона за салата.
Ако разполагате с повече тиквички, може да ги изпържите или да ги изпечете на скара и да ги замразите за зимата, предлагат от Mate Kitchen. След това е важно да ги размразите на стайна температура, за да запазят целостта си. При всички случаи това е по-добрият вариант за съхранение на тиквички за зимата. Ако ги замразите сурови, стават жилави и това не се променя независимо по какъв начин и колко дълго ги готвите след размразяването.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тиквичките по диагонал с дебелина 2-3 мм.
2. Посолете ги, оставете ги за 5 минути, отцедете и ги оваляйте в брашно.
3. Изпържете тиквичките в тиган с нагорещено олио и ги поставете върху чиния с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
4. Смесете киселото мляко с нарязания на ситно копър, счукания чесън и солта.
5. Наредете изпържените тиквички в чиния и ги залейте с млечния сос. Могат да се консумират както топли, така и студени.
Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.