300 г домати (различни сортове и различни цветове)
½ глава червен лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. морска сол
2 бр. сирене Бурата
3 с.л. зехтин
3 капки сос Табаско
½ лимон, настъргана кора
6 листа босилек
12 филенца пушена аншоа
12 филенца маринована аншоа
1 връзка рукола
За тестото:
250 г брашно
1 ч.л. сол
4 с.л. зехтин
110 мл хладка вода
80 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 с.л. нарязан магданоз
Тестото за тези плоски питки се приготвя лесно и бързо и не се нуждае от втасване. Питките се изпичат направо върху барбекюто, а след това се гарнират със салата от домати, накъсано сирене бурата и филенца аншоа. Бързо, просто и вкусно!
Начин на приготвяне:
1. За тестото смесете брашното, солта и зехтина. Добавете водата и разбъркайте сместа с ръце. Щом се оформи тесто, го омесете за няколко минути върху плота, с натиск. Оформете топка и оставете настрани за 10 минути.
2. За салатата нарежете доматите в купа. Добавете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Овкусете със сол и разбъркайте. Осгавете настрани за 10-15 минути.
3. В тенджерка загрейте 80 мл зехтин на слаб огън. Дръпнете от огъня и добавете 2 настъргани скилидки чесън. Разбъркайте и оставете зехтина да изстине. След това добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте отново.
4. Разрежете тестото на 4 равни топки. Разтеглете всяка топка първо с ръце, след това разточете върху набрашнен плот, на тънка питка. Поставете питките върху силноз агрята скара и печете по 2 минути от всяка страна.
5. Намажете всяка питка, докато е топла, с чесново-магданозен зехтин.
6. Добавете листенца босилек в доматената салата и овкусете с фино настъргана лимонова кора, сос Табаско и олио. Разбъркайте.
7. Гарнирайте питките с доматена салата, накъсана бурата, филенца пушена и маринована аншоа. Сервирайте със овкусена със сол и зехтин рукола.