бабек Орехите - 180 гр
сушеница Орехите - 120 гр
суджук Орехите - 120 гр
добруджанска луканка Орехите - 180 гр
филе Елена Орехите - 100 гр
Как да направите красиво плато от сухи мезета, с което да впечатлите гостите си? Какви мезета да подберете, колко тънко да ги нарежете, как да ги подредите, с какво друго да ги поднесете, така че хем да радват окото, хем да са удобни за хапване… Всички тези въпроси биха могли да получат много прост отговор – както на вас ви харесва. Не обаче това е целта. Храната трябва да бъде оценена преди всичко от тези, на които я поднасяте – независимо дали е за специален повод, за импровизирано делнично събиране, или за да си поглезите душата.
Най-важното е да подберете качествени мезета. Не правете компромис с това, защото и най-естетското представяне се превръща в пълен провал, ако на него има месо с ниско качество. С “Орехите” грешките са изключени, убеждавали сме се в това многократно. Ние подбрахме за нашето плато от сухи мезета суджук, добруджанска луканка, бабек, сушеница и тънко нарязано филе “Елена”. Тук решението е изцяло ваше, но то трябва да е съобразено с това, което консумират гостите ви. Постарайте се да има разнообразие – за всеки по нещо.
Стара максима е, че най-важното на вкусните сухи мезета е ножът, с който се режат. Нека парчетата да са тънки, но не прекалено. Можете да ги подредите в някаква форма – кръг, цвете и т.н., или да ги оформите като малък остров.
Не трябва да забравяте и баланса. Платото от сухи мезета трябва да е богато, но да не е претрупано. Разнообразието от цветове е това, което ще го направи различно и ефектно. Затова е добре на него да има не само месца, но и люти чушлета, зелени и черни маслини, чери доматчета, лук (зелен или стар), сирене или кашкавал. Разбира се, и подходящи питиета и добро настроение!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете различни видове сухи мезета "Орехите".
2. Подгответе си люти чушки, лук, чери домати, маслини, хляб и разядки по желание.
3. Вземете голяма дъска и в различните ѝ краища сложете от сухите мезета. Между тях разпръснете доматите, маслините, нарязания лук, разядките и хляба.