брашно - 600 гр
хладка вода
олио - 50 мл
суха мая 7 грама - 1 пакетче
захар - 2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
оцет - 3 ч.л.
В някои краища на България вместо голям празничен хляб приготвят питки за Бъдни вечер и ги наричат колачета. Отделните хлебчета трябва да са нечетен брой, разказват кулинарите от Mate Kitchen. Предвижда се по едно за всеки от членовете на семейството, както и за Богородица и за дома. Във всяко от тях се скрива дряново клонче с наречен късмет или пък само в едно от тях се слага паричка. Питките се замесват с мая, а отделно домакинята приготвя малка содена питка, с която най-малкото момиченце в дома кани Господ на вечеря.
Именно рецептата за тези питки за Бъдни вечер ни показват от Mate Kitchen. Тестото е съвсем просто – брашно, вода, мая, сол, олио, но е толкова вкусно. През останалото време от годината месим питки с масло, яйца, кисело или прясно мляко и те са великолепни. Тук обаче особената атмосфера и уютът на празника придават великолепие на простичките ястия. Семплият хляб, постните гозби, бобът, сармите, пълнените сухи чушки – всичко е толкова вкусно, защото е подправено с магията на Христовото раждане. И да, можем да си ги направим и по друго време, но вкусът им на Бъдни вечер е друг.
Решите ли да си направите питки за Бъдни вечер, оставете ги за финала. Замесете ги, след като сте приключили с всички други приготовления, за да ги сложите на масата още топли. И докато ги месите, наречете тестото с любов, благоденствие, здраве, мир и споделеност.
Начин на приготвяне:
1. В хладката вода разтворете сухата мая и захарта, разбъркайте добре и оставете на топло да шупне. Може да я сложите в затоплена на 40 градуса фурна.
2. След като маята шупне, към нея добавете солта, оцета и 30 мл от олиото. Разбъркайте всичко много добре и започнете да прибавяте брашното на порции до пълното му усвояване.
3. Поръсете плота с брашно и доомесете върху него полученото меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса докато удвои обема си.
4. Премесете втасалото тесто и го разделете на 9 топчета. Наредете ги на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете да втасат повторно за 20-25 минути.
5. Намажете втасалите питки с олио и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар (35-40 минути).
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.