брашно - 500 гр
суха мая 7 грама - 1 пакетче
яйца - 1 бр.
олио - 200 мл
сирене - 200 гр
праз - 3-4 стръка
стерилизирани домати на кубчета - 1 малка кутия
сол на вкус
Топлата пита с домати и праз е много примамлива в студените дни или вечери, отбелязват от Mate Kitchen. Има подчертано зимен, български вкус и ни показва колко много възможности се крият в обикновеното хлебно тесто. Необходими са ви само брашно, мая, едно яйце, праз и домати. През друго време от годината едва ли бихте си я направили, но през зимата ще ви се услади, носейки усещане за уют и дом.
По желание, в средата на печенето можете да наредите върху питата парченца тънка нарязана сланина, съветва Mate Kitchen. Те ще се разтопят и омазнят горната част, като придадат допълнителен вкус. А щом се запекат, стават приятно хрупкави.
Практиката показва, че когато на масата има топла пита с домати и праз, основно ястие съвсем не е нужно. Нарязани на тънко мезета, две-три купички с традиционни нашенски разядки като лютеница, кьопоолу, може би малко сирене, маслини, туршия и каничка с вино!
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте маята с малко брашно в около 200 мл хладка вода и я оставете на топло да шупне.
2. Разбийте яйцето със 100 мл от мазнината. Добавете тази смес и маята към брашното и омесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса.
3. През това време почистете праза, нарежете го и го задушете до омекване в останалите 100 мл мазнина. След това прибавете доматите, оставете ги да се готвят на тих огън около 10 минути и оттеглете от котлона. Към тази смес прибавете натрошеното сирене.
4. Разделете втасалото тесто на две равни части.
5. Едната половина разстелете на дъното на тава, покрита с хартия за печене. Изсипете отгоре сместа от праз и домати, и покрийте с разточената друга половина от тестото. Покрийте внимателно от всички страни.
6. Печете питатата на 180 градуса за около 40-45 минути.
Внимание: Съдържа яйца, сирене и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.