тиквички - 3 броя
извара - 250 гр
кашкавал - 100 гр
яйца - 3 броя
лук - 2 глави
чесън - 2 скилидки
кисело мляко - 1 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
галета - 3 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Искате леко ястие на тема тиквички, но да не са пълнени или пържени? Тази пита от тиквички с извара и кашкавал е точно рецептата, която ви трябва. По-различна е от всичко, което сме свикнали да приготвяме с тиквички. Изключително вкусна е, особено когато е напълно охладена. Можете да я поднесете и като основно ястие, и като предястие за тези, които не се засищат с постно. С най-обикновена салата от домати и лук си подхожда чудесно.
С тази пита от тиквички на Mate Kitchen можете да изкушите дори дете, което отказва да яде тиквички, защото те са много добре замаскирани с извара, кашкавал и подправки. Ако добавите и кисело мляко за гарнитура, имате всички шансове детето ви да прояде тиквички, без даже да разбере.
В приготвянето на нашата пита от тиквички с извара и кашкавал няма нищо кой знае колко трудно. Имате да задушите нарязан на дребно лук и чесън заедно с настърганите тиквички. След това ги прибавяте към смес от брашно, кисело мляко, яйца и извара. Разбърквате всичко много добре и го изпичате на умерена фурна за около час. Кашкавалът е, за да омазни добре тиквичките, защото знаете, че те не обичат да им е сухо. Той придава и апетитен червен загар на питата. Останалото е търпение докато питата изстине. Чакането определено си струва. Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да си пуснат водата.
2. През това време обелете лука и чесъна, нарежете ги на дребно и ги сложете да се запържат в загрятото олио.
3. Изстискайте тиквичките с ръце и ги добавете при чесъна и лука, за да се задушат и те за няколко минути. След това ги дръпнете от огъня и ги оставете да се охладят.
4. В купа сложете киселото мляко и содата. Щом шупне, добавете яйцата, подправките, брашното и изварата и разбъркайте. Добавете изстиналите тиквички и разбъркайте докато се получи хомогенна смес.
5. Намажете тавичка с олио, поръсете я с галета и изсипете отгоре сместа с тиквичките. Печете я на 200 градуса и щом бухне леко и се запече, я изведете, покрийте с настърган кашкавал и върнете обратно във фурната докато кашкавалът се разтопи и зачерви.
Внимание: Съдържа яйца, кашкавал, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.