Необходими продукти за 1 пирог:
за тестото:
200 мл сметана
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 яйце
1 жълтък
мазнина за тавата
брашно за поръсване
за плънката:
500 г пресни печурки
100 г краве масло
2 с. л. брашно
100 г заквасена сметана
2–3 стръка копър
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пресятото брашно се смесва първо със солта, след това се добавя яйцето и постепенно се налива сметаната. Омесва се меко тесто, което се оставя да почива 30 минути в хладилник.
2. Гъбите се режат на филии и се пържат в силно сгорещеното масло около 5 минути. Брашното се разтваря с 5–6 с. л. студена вода, прибавя се към гъбите и се разбърква. Посолява се, овкусява се с черен пипер, сипва се заквасената сметана и се кипва. Трябва да се получи доста гъста смес, която се подправя с накълцания копър и се оставя да изстине.
3. Отпочиналото тесто се разделя на две и се разточва на кръгове с диаметър малко по-голям от този на тавата за печене.
4. Едната разточена кора се слага в намаслена и набрашнена тава, разпределя се изстиналата плънка и се покрива с втората кора. Хубаво се защипват краищата, намазва се с разбития жълтък и се пече в предварително сгорещена до 220 градуса фурна, докато се зачерви.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Диета с гъби от Холивуд
Киш с праз и гъби
Постна рецепта със спанак и гъби
Супа от тиквички, картофи и гъби
Броколи с гъби и салвия
Диви гъби и печен лешник
Пикантни печени гъби