500 г пилешко филе
70 г брашно
30 г корен джинджифил
100 мл прясно мляко
1 яйце
6 стръка пресен кориандър
2 стръка пресен лук
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. печен сусам
1 с. л. оризов оцет
1 ч. л. лют пипер на люспи (без семки)
1 ч. л. мед
сол на вкус
олио за намазване
за соса:
60 мл оризов оцет
60 г мед
2 с. л. сос „Шрирача“
1 ч. л. царевично нишесте
1 ч. л. сух чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и джинджифилът се смилат на паста в блендер.
Пилешкото се реже на много малки кубчета и се разбърква с ароматната паста, накълцания кориандър и сол на вкус.
Яйцето се разбива и се смесва с брашното и млякото.
Добавят се оцетът, медът, сусамът, лютият пипер и сместа с пилешко. Разбърква се добре.
Тиган с незалепващо покритие се маже с олио и се загрява. От сместа се оформят малки плоски кюфтета и се пържат от двете страни – до готовност.
В касерола се загряват медът, оризовият оцет, лютият сос, чесънът и сол на вкус. Прибавя се нишестето, разтворено в малко студена вода. Готви се, докато сосът се сгъсти.
Хапките се поднасят, полети със соса. По желание се поръсват с нарязан пресен лук и листенца кориандър.
Други рецепти:
Вкусен лучник с пиле
Пиле в патладжан на шиш
Пиле къри
Пиле с домати и маслини