1 главичка бейби червено цвекло
1 главичка бейби фенел
1 къса краставица
1 репичка
50 г лабне
2 чери доматчета
25 шота микрорастения - нахут, целина
запечени кедрови ядки
За салатата:
150 г домати
1/2 глава червен лук
1 1/2 ч.ч. фин булгур
1 с.л. сушена мента
1 ч.л. сумак
1 ч.л. пушен червен пипер
щипка кайенски пипер
1 с.л. паста от сушени домати
2 с.л. меласа от нар
10 листа прясна мента
10 листа кориандър
2 с.л. запечени кедрови ядки
сол и черен пипер
зехтин Екстра върджин
Начин на приготвяне:
1. Накиснете булгура в 335 мл топла вода и го оставете настрани, докато водата се абсорбира.
2. Обелете доматите и ги смелете с машинка за мелене (или месомелачка) заедно с 1/3 от накиснатия булгур и лука. Пресипете в купа и добавете останалия булгур. Добавете останалите съставки, нарежете на ситно листата мента и кориандър. Разбъркайте добре и опитайте на вкус. Ако е необходимо, доовкусете. Консистенцията на салатата трябва да е леко водниста, но не много. Поставете в хладилник.
3. Нарежете репичката, цвеклото, фенела и краставицата на тънки кръгчета и ги поставете в купички с леденостудена вода за 10 минути. После ги подсушете с кухненска кърпа.
4. Сервирайте салатата от булгур в дълбока чиния. Оформете малки и плитки гнезда в нея и поставете лабне в тях. Украсете с тънко нарязаните зеленчуци и с микрорастения. Поръсете с малко кедрови ядки и тънка струйка зехтин.