кисело зеле - 1/2 бр.
праз - 1 стрък
чесън - 4 скилидки
суха люта чушка или чили - 2 бр.
зелев сок - 1 л
олио - 30 мл
В някои краища на България тази разядка с кисело зеле е сред задължителните ястия на трапезата на Бъдни вечер. Онези, за които зимното препиване не е изключение, ще я нарекат бульон трезве. Според нас това е доста по-добра и богата версия на бульон трезве.
Всъщност, тази разядка на Mate Kitchen е много добро мезе за ракия и страхотна компания за по-мазничкото печено свинско. Може да се хапва и само с препечени филийки – въпрос на лични предпочитания. И въобще не е запазена само за периода на коледните празници. Напротив! Докато има кисело зеле и бистър зелев сок, купичката с пикантна разядка може да е постоянно на масата. Колко лютива да е, решавате вие.
Рецептата е изключително проста и се приготвя за не повече от 15 минути. Тя съчетава съвсем типични зимни български вкусове – праз, чесън, люти чушки, кисело зеле. Колкото повече престояват те в зелевия сок, толкова повече го насищат с вкус и аромат. Ако сте ценител на добрата стара класика, гарантирано ще ви се услади. Задължително я хапвайте студена. Наздраве!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зелето и праза на много ситно. Накълцайте чесъна. Сложете всичко в купа или подходяща тенджерка.
2. Запечете леко сухите люти чушки, за да освободят аромата си и ги натрошете върху останалите продукти. Вместо тях можете да ползвате чили.
3. Разбъркайте добре и добавете олиото. Налейте зелевия сок и отново разбъркайте. Разядката трябва да е с консистенцията на супа.
4. Преди да сервирате разядката с кисело зеле, я оставете в хладилника за поне час, за да се смесят вкусовете. Най-вкусна е на следващия ден.