250 г сирене Халуми
1 лимон
пресни листа босилек и мента
2 люти чушки Халапеньо
5 стръка пресен лук
пресен риган
шепа пресен кориандър
1 пълна с.л. майонеза
Зехтин
2 узрели авокадо
2 лайма, сок
сол и черен пипер
Тази лесна рецепта е за уникално предястие, сготвено на открито. Халуми е вкусно сирене от козе или овче мляко, понякога с добавка и на краве мляко, което традиционно се прави в Кипър. Тук то се пече върху скара и се поднася с пикантния дип от авокадо.
Начин на приготвяне:
1. За дипа от авокадо нарежете пресния лук на тънки кръгчета и го сложете в купа. Изтискайте сока от 2 лайма върху лука. Добавете нарязаните на ситно люти чушки – без дръжките и семките. Добавете и нарязаните кориандър и пресен риган. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разрежете на две всяко авокадо, отстранете костилката му и издълбайте вътрешността му направо в купата. Разбъркайте всичко много добре, като намачквате авокадото.
2. Нарежете халумито на парчета с дебелина около 1 см. Поръсете ги със зехтин и едро смлян черен пипер и ги поставете върху загрята скара или в грил-тиган. Печете по 3 минути от всяка страна.
3. Сервирайте печеното халуми с дип от авокадо.