4 големи картофа
500 г каменна или морска сол
3 резена бекон
3 стръка пресен лук
1/2 връзка див лук
1/4 ч.ч. течна сметана
200 г кашкавал
щипка индийско орехче
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Използвайте сорт картофи "мити". Почистете ги и ги измийте добре без да ги белите. Надупчете ги с вилица. Сипете солта в тавичка и я разстелете равномерно. Поставете картофите върху солта и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути или до омекване.
Оставете картофите малко да изстинат и ги разрежете на две. Издълбайте вътрешността на всяка половина внимателно, с помощта на лъжица. Вътрешността на картофите сложете в купа, а лодките подредете отново в тавата със солта.
Поставете лентите бекон в студен и сух тиган. Включете котлона и оставете бекона да се карамелизира на умерен огън. След като изстине, го нарежете на ситно. Добавете го при вътрешността на картофите.
С помощта на преса за пюре намачкайте картофите заедно с бекона. Добавете към тях нарязания на тънки колелца пресен лук и нарязания на ситно див лук (отделете малко за сервиране). Добавете настъргания кашкавал и течната сметана. Овкусете с индийско орехче, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре.
Напълнете лодките със сместа. Поръсете с малко настърган кашкавал отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути.
Поднесете пълнените картофи топли, поръсени с малко нарязан див лук.
Прочетете още по темата:
Защо пресните картофи са по-полезни от старите
Пет рецепти с картофи
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Запечени картофи със сирене
Картофи със сирене на фурна