За морковите:
моркови - 1 кг
чесън - 3 скилидки
балсамов оцет - 5 с.л.
зехтин - 5 с.л.
дафинов лист - 2 бр.
сол - 1 ч.л.
лют пипер на вкус
черен пипер на вкус
За соса:
заквасена сметана - 200 гр
синьо сирене - 60 гр
сирене едам - 60 гр
топено сирене - 60 гр
Когато решим да се поглезим в средата на седмицата, си правим печени моркови в специална марината и ги поливаме със сос от заквасена сметана и три вида сирене. Подреждаме си ги в красива цветна чиния и си наливаме с тях чаша бяло вино или розе. После се отпускаме комфортно и си отдъхваме. Все пак храната е обяснение в любов, което понякога правим и на самите себе си!
Откакто открихме тази рецепта за печени моркови, се обичаме по-често от обикновено. Много хора гледат скептично на кореноплодите, но те са изключително вкусни, когато се приготвят правилно. Сладостта на морковите в комбинация с приятната пикантност и киселите нотки на маринатата е неустоима. Но сами по себе си те са нищо без разкошния сос от заквасена сметана, синьо сирене, топено сирене и едам. Богато, меко, кремообразно – небцето е в екстаз.
С тези печени моркови ще преоткриете кулинарните възможности, които дава заквасената сметана. Ако досега сте я подминавали в магазина, защото не знаете какво да приготвите с нея, вече сте с една рецепта напред. Убедени сме, че това ще бъдо вкусният повод да е включите повече в менюто си. За застройка на супите, за салатни дресинги, за сладкиши, за кремове, че дори и да си хапнете от нея просто ей така… Възможностите ѝ са безброй!
Начин на приготвяне:
1. Измийте морковите и ги обелете. След това ги разрежете на половинки по дължина.
2. В купа разбийте продуктите за маринатата.
3. Налейте маринатата в тава, върху нея подредете морковите и ги сложете да се запекат на 180-200 градуса за около 40 минути. По време на печенето ги обърнете, за да се изпекат и от другата страна.
4. Докато морковите се пекат, пригответе соса.
5. В тенджерка или касерола загрейте сметаната и в нея сложете нарязаните три вида сирена. Бъркайте докато сирената се разтопят.Оставете соса да се охлади.
6. Сложете от соса в чиния и отгоре наредете изпечените и леко охладени моркови.
Внимание: съдържа синьо сирене и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.