за тестото:
250 г бяло брашно
1 с. л. ябълков оцет
150 мл топла вода
50 г краве масло
сол на вкус
за гарниране:
3 яйца (размер L)
400 г краве сирене
1 връзка магданоз
1 патладжан
2 малки тиквички
4 печени червени чушки (избушени предварително)
2 скилидки чесън
2 домата
100 г маслини „Каламата“ без костилки
60 мл зехтин
зехтин за напръскване
магданоз за украса
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, водата, оцетът и сол на вкус и се замесва меко тесто. Оформя се на топка и се слага в купа, като се покрива. Оставя се да почине за 20 минути. След това се разделя на 3 части, които се разточват на тънки правоъгълни кори върху набрашнен плод.
Поставят се една върху друга, като помежду им се намазва хубаво с разтопеното масло. Прехвърля се с помощта на точилката в широка тава. С масло се намазва добре и горната кора.
Пекат се за около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след това се изваждат и се охлаждат леко.
Патладжанът се обелва и се нарязва на кубчета. Посолява се и се оставя за 10 минути да се отцеди от горчивия сок. След това се измива, подсушава се и се запържва в 40 мл от зехтина, до златисто.
Патладжанът се отстранява от съда и на негово място в останалия зехтин се запържват нарязаните на малки кубчета тиквички и наситненият чесън.
Доматите се потапят в гореща вода, после се шокират в ледена и се обелват. Нарязват се на кубчета.Когато зеленчуците на котлона леко омекнат, към тях се добавят нарязаните на кубчета червени чушки, нарязаните маслини и доматите.
Яйцата се разбиват и се добавя натрошеното сирене и наситненият магданоз. Разбърква се. Охладените кори се обръщат и се намазват с яйчената смес и отгоре се разпределят зеленчуците.
Полива се леко със зехтин и се пече за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
- Баница със сирене, която и дете може да приготви
- Сочни банички с пилешко месо
- Баница на тиган - сочна и хрупкава
- Баница с локум