Печен патладжан с домати и моцарела

Ястието носи чара на ранната, топлата есен

3.17 от общо 18 гласа
65 мин.
Необходими продукти

патладжан - 2 бр.

домати - 4 бр.

моцарела - 250 гр 

чесън - 3 скилидки 

магданоз - 1/2 връзки

зехтин - 100 мл

сол на вкус

черен пипер на вкус

Елегантно предястие в италиански стил с дъх на зрели на слънце зеленчуци и богат, наситен вкус – печен патладжан с домати и моцарела. Тази рецепта е олицетворение на красотата на простичките неща. Само три продукта създават истинска магия в тази рецепта на Mate Kitchen.

Ястието носи чара на ранната, топлата есен. Има богатство от цветове, ухае вълшебно и се хапва леко охладено. Не че не може да го поднесете и горещо, когато моцарелата се разтяга като спагети. Тогава обаче няма да усетите така добре вкуса на доматите и патладжана. Затова изчакайте десетина минути и сервирайте топло. Непременно сложете на масата и мек хляб, защото е грехота да не потопите залче в соса.

Ако искате патладжанът с домати и моцарела да има по-изявен италиански вкус, може да поръсите отгоре не с магданоз и чесън, а с малко пресен босилек. Оставяме този избор на вас, ние харесваме и двата варианта.

И нещо важно на финал! За нищо на света не приготвяйте печения патладжан с домати и моцарела през зимата. Тогава нито патладжанът, нито доматите ще ви дадат този хубав, плътен вкус и предястието ви ще стане блудкаво. За да бъде наистина вкусно, те трябва да са расли на слънце. Да, наистина вече разполагаме с много от плодовете и зеленчуците целогодишно, но сезонното готвене има своя смисъл и своите предимства. При някои рецепти готвенето извън сезона е сериозен компромис с качеството на приготвеното ястие.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете патладжаните на кръгчета, посолете ги и оставете да се отцедят за 20-30 минути. След това ги изплакнете с вода.

2. Наредете патладжаните в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

3. Почистете доматите и ги нарежете на кръгчета с еднаква дебелина. Същото направете и с моцарелата.

4. Сипете част от зехтина в тава, разнесете добре и започнете да редувате патладжан, домат и моцарела. Редете по този начин по часовниковата стрелка докато заключите цялата окръжност. След това попълнете и вътрешността.

5. Подправете със сол и черен пипер и залейте с останалия зехтин.

6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

7. През това време накълцайте чесъна и магданоза на ситно и ги смесете в купичка с малко сол.

8. Преди да поднесете, поръсете всяка порция със смес от чесън и магданоз.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти