патладжан - 2 бр.
домати - 4 бр.
моцарела - 250 гр
чесън - 3 скилидки
магданоз - 1/2 връзки
зехтин - 100 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Елегантно предястие в италиански стил с дъх на зрели на слънце зеленчуци и богат, наситен вкус – печен патладжан с домати и моцарела. Тази рецепта е олицетворение на красотата на простичките неща. Само три продукта създават истинска магия в тази рецепта на Mate Kitchen.
Ястието носи чара на ранната, топлата есен. Има богатство от цветове, ухае вълшебно и се хапва леко охладено. Не че не може да го поднесете и горещо, когато моцарелата се разтяга като спагети. Тогава обаче няма да усетите така добре вкуса на доматите и патладжана. Затова изчакайте десетина минути и сервирайте топло. Непременно сложете на масата и мек хляб, защото е грехота да не потопите залче в соса.
Ако искате патладжанът с домати и моцарела да има по-изявен италиански вкус, може да поръсите отгоре не с магданоз и чесън, а с малко пресен босилек. Оставяме този избор на вас, ние харесваме и двата варианта.
И нещо важно на финал! За нищо на света не приготвяйте печения патладжан с домати и моцарела през зимата. Тогава нито патладжанът, нито доматите ще ви дадат този хубав, плътен вкус и предястието ви ще стане блудкаво. За да бъде наистина вкусно, те трябва да са расли на слънце. Да, наистина вече разполагаме с много от плодовете и зеленчуците целогодишно, но сезонното готвене има своя смисъл и своите предимства. При някои рецепти готвенето извън сезона е сериозен компромис с качеството на приготвеното ястие.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжаните на кръгчета, посолете ги и оставете да се отцедят за 20-30 минути. След това ги изплакнете с вода.
2. Наредете патладжаните в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
3. Почистете доматите и ги нарежете на кръгчета с еднаква дебелина. Същото направете и с моцарелата.
4. Сипете част от зехтина в тава, разнесете добре и започнете да редувате патладжан, домат и моцарела. Редете по този начин по часовниковата стрелка докато заключите цялата окръжност. След това попълнете и вътрешността.
5. Подправете със сол и черен пипер и залейте с останалия зехтин.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
7. През това време накълцайте чесъна и магданоза на ситно и ги смесете в купичка с малко сол.
8. Преди да поднесете, поръсете всяка порция със смес от чесън и магданоз.