3 патладжана
600 г смляно месо от телешка плешка
60 г краве масло
50 г кедрови ядки
200 мл телешки бульон
50 мл зехтин (+ за пържене на патладжаните)
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1/2 нар
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. кориандър
1/4 ч. л. кайенски пипер
1/4 ч. л. бахар
сол и черен пипер на вкус
арабски питки за сервиране
за соса:
100 г сусамов тахан
1 скилидка чесън
2 стръка мента
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. лимонов сок
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се белят и се режат на шайби с дебелина 2–3 см, посоляват се и се оставят за 10 минути, да се отцеди горчивият сок. Измиват се и се подсушават добре.
Пържат се в голямо количество загрят зехтин до златисто. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в около 50 мл зехтин.
Добавя се каймата, пържи се, докато се получат златистокафяви трохи. Овкусява се с кимиона, кориандъра, бахара, кайенския пипер, сол и черен пипер на вкус.
Налива се бульонът и се готви 10 минути на слаб огън. Зърната на нара се отделят, а магданозът се накълцва.
Кедровите ядки се пържат в загрято масло като се посоляват, когато станат със златист цвят, са готови. Арабските питки се запичат за кратко в сух тиган.
Чесънът за соса се стрива на паста и се смесва със сусамовия тахан, киселото мляко, лимоновия сок, 2–3 с. л. вода, накълцаната мента и сол на вкус.
Върху затоплените парчета питка се поставят шайби патладжан отгоре от каймата с подправките, таханов сос, насинен магданоз, малко зърна нар и пържени кедрови ядки.
Сходни рецепти:
Баба Гануш с бял шоколад
Рулца от ... патладжан
Канапе от патладжани с домати
Рулца от патладжан
Патладжан по средиземноморски
Салата с патладжан и печено сирене
Патладжани с доматен сос