Патладжан с булгур и нахут

Патладжан с булгур и нахут

0 от общо 0 гласа
80 мин.
Необходими продукти
  • патладжани - 1 бр - 0.70 лв
  • нахут - 1 буркан - 2.29 лв
  • булгур - 100 гр - 0.38 лв
  • лук - 2 глави - 0.22 лв
  • червени чушки - 1 бр - 0.42 лв
  • сирене - 200 гр - 2.00 лв
  • олио - 50 мл - 0.21 лв
  • лешници печени - 50 гр - 2.35 лв
  • зеленчуков бульон - 500 мл - 0.33 лв
  • вода - 200 мл
  • магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • кимион - 1 ч.л. - 0.17 лв
  • джинджифил на прах - 1 ч.л. - 0.10 лв
  • сол на вкус

Ако искате да опитате интересна гарнитура с екзотичен привкус и богат аромат – тази рецепта за патладжан с булгур и нахут е точно за вас. Патладжан, чушки, лук, лешници, нахут, булгур, магданоз, сирене… Ще получите много от нея и ще се пренесете в различен кулинарен свят, казват от Mate Kitchen.

Разнообразие от текстури – меко, хрупкаво, сочно, плътно, обединени и преливащи една в друга по несравним начин. Ако обичате източната кухня или поне сте готови да експериментирате, това ще ви хареса.

За тази гарнитура от патладжан с булгур и нахут непременно използвайте червена чушка. Дори можете да увеличите количеството. Важно е обаче да я изпържите добре, докато ръбчетата започват да стават хрупкави. Едва тогава тя ще освободи целия букет от вкусове и аромати, които носи, плюс характерната си сладост. Идеята тук не е зеленчуците да суровеят, а да дадат най-доброто от себе си след термична обработка. Това важи с особена сила за патладжана, който не е никак приятен на вкус, когато не е сготвен напълно. Освен това текстурата му е по-жилава.

По желание може да добавите и малко люта чушка, която отново ще трябва да изпържите добре. Ако ли не, сухият джинджифил и кимионът ще придадат необходимата пикантност, така че нищо във вкуса да не ви липсва.

Ако искате да добавите повече екзотика на масата си, поднесете вкусния патладжан с булгур и нахут с арабски питки. Може да са сурови, а може и да ги начупите и запечете леко, стават великолепни.

Добър апетит от Mate Kitchen!

  1.  Загрейте мазнината и задушете ситно нарязания лук. След като омекне, добавете нарязаната на кубчета чушка. Посолете и след като лукът придобие лек кафеникав цвят, го отдръпнете от котлона.
  2.  Налейте 200 мл вода в касерола, налейте олио и подправете със сол, кимион и сух джинджифил. Щом водата заври, сипете булгура и го варете на тих огън докато усвои цялата течност.
  3.  След като течността почти се изпари, прибавете нахута, разбъркайте добре, дръпнете от котлона и затворете с капак докато течността изцяло се усвои. След това прибавете задушените зеленчуци и разбъркайте добре.
  4.  Докато булгурът попива вкусовете от зеленчуците, в тиган с малко олио запечете патладжана, нарязан на полумесеци.
  5.  Смесете го с булгура и нахута и оставете встрани.
  6.  През това време нарежете печените лешници, прибавете ги в купата заедно с магданоза и разбъркайте отново. Прибавете сиренето и поднесете.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти