- патладжани - 1 бр - 0.70 лв
- нахут - 1 буркан - 2.29 лв
- булгур - 100 гр - 0.38 лв
- лук - 2 глави - 0.22 лв
- червени чушки - 1 бр - 0.42 лв
- сирене - 200 гр - 2.00 лв
- олио - 50 мл - 0.21 лв
- лешници печени - 50 гр - 2.35 лв
- зеленчуков бульон - 500 мл - 0.33 лв
- вода - 200 мл
- магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
- кимион - 1 ч.л. - 0.17 лв
- джинджифил на прах - 1 ч.л. - 0.10 лв
- сол на вкус
Ако искате да опитате интересна гарнитура с екзотичен привкус и богат аромат – тази рецепта за патладжан с булгур и нахут е точно за вас. Патладжан, чушки, лук, лешници, нахут, булгур, магданоз, сирене… Ще получите много от нея и ще се пренесете в различен кулинарен свят, казват от Mate Kitchen.
Разнообразие от текстури – меко, хрупкаво, сочно, плътно, обединени и преливащи една в друга по несравним начин. Ако обичате източната кухня или поне сте готови да експериментирате, това ще ви хареса.
За тази гарнитура от патладжан с булгур и нахут непременно използвайте червена чушка. Дори можете да увеличите количеството. Важно е обаче да я изпържите добре, докато ръбчетата започват да стават хрупкави. Едва тогава тя ще освободи целия букет от вкусове и аромати, които носи, плюс характерната си сладост. Идеята тук не е зеленчуците да суровеят, а да дадат най-доброто от себе си след термична обработка. Това важи с особена сила за патладжана, който не е никак приятен на вкус, когато не е сготвен напълно. Освен това текстурата му е по-жилава.
По желание може да добавите и малко люта чушка, която отново ще трябва да изпържите добре. Ако ли не, сухият джинджифил и кимионът ще придадат необходимата пикантност, така че нищо във вкуса да не ви липсва.
Ако искате да добавите повече екзотика на масата си, поднесете вкусния патладжан с булгур и нахут с арабски питки. Може да са сурови, а може и да ги начупите и запечете леко, стават великолепни.
Добър апетит от Mate Kitchen!
- Загрейте мазнината и задушете ситно нарязания лук. След като омекне, добавете нарязаната на кубчета чушка. Посолете и след като лукът придобие лек кафеникав цвят, го отдръпнете от котлона.
- Налейте 200 мл вода в касерола, налейте олио и подправете със сол, кимион и сух джинджифил. Щом водата заври, сипете булгура и го варете на тих огън докато усвои цялата течност.
- След като течността почти се изпари, прибавете нахута, разбъркайте добре, дръпнете от котлона и затворете с капак докато течността изцяло се усвои. След това прибавете задушените зеленчуци и разбъркайте добре.
- Докато булгурът попива вкусовете от зеленчуците, в тиган с малко олио запечете патладжана, нарязан на полумесеци.
- Смесете го с булгура и нахута и оставете встрани.
- През това време нарежете печените лешници, прибавете ги в купата заедно с магданоза и разбъркайте отново. Прибавете сиренето и поднесете.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)