кайма смес - 600 гр
заквасена сметана - 50 гр
олио - 50 мл
лук - 1/2 глава
яйца - 1 бр
магданоз - 4-5 стръка
горчица - 1 с.л.
черен пипер на вкус
чубрица на вкус
Парти кюфтенца колкото да ги хапнеш наведнъж или най-много на две хапки. Идеални са за бира и футболен мач, за пикник, за претенциозни гости, когато не всички ядат едно и също. Разбира се, можете да си ги направите и за всички останали поводи, в които предпочитаме да си хапваме с ръце. Признайте си, че и вие понякога искате да захвърлите приборите и да си оближете пръстите – буквално. Ето ви повод!
С какво са по-различни от традиционните нашите парти кюфтенца? В тази рецепта на Mate Kitchen няма хляб, но пък кюфтенцата ставата пухкави, защото в каймата добавяме две лъжици заквасена сметана. В допълнение към класическите подправки е и лъжичката горчица. По желание можете да ги подлютите с малко нарязана на ситно люта чушка или пък лютив червен пипер на люспи. Количеството е по ваш вкус.
Със сочните парти кюфтенца можете да поднесете различни сосове. Тези на доматена основа им подхождат най-много. Ние ги харесваме и в класическата комбинация от пържени картофи. Имаме обаче перфектната рецепта, с която остават хрупкави и след като ги извадите от тигана. До тях на масата можете да наредите и нарязано на хапки сирене, евентуално постояло няколко часа в зехтин и риган, маслини, пълнени гъби и всичко друго в същия размер, съветват от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Смесете каймата с нарязания на ситно лук, сметаната, горчицата, яйцето, черния пипер, чубрицата и нарязания магданоз.
2. Оставете каймата да престои за 15 минути в хладилника.
3. От охладената кайма оформете малки кюфтенца и ги изпържете в загрято олио.
4. Украсете по желание и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа заквасена сметана, което може да предизвика алергични реакции.