бяла риба филе - 1 кг
лук - 2 глави
моркови - 2 броя
картофи - 4 броя
грах - 250 гр
магданоз - 1/2 връзки
олио - 4 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
С тази рецепта за паприкаш от Mate Kitchen искат да ви предложат един по-различен кулинарен прочит на тема риба. Ако ви попитаме как най-често я консумираме, повече от вас ще изброят пържена, печена на фурна или на скара. Крайно време е да разбием този стереотип. Рибата е чудесен продукт и за яхнии, супи, салати. Спомнете си само любимата дунавска рибена чорба, която вече сме ви показвали как се приготвя. Или пък вкусът от детството със салата „Ропотамо“.
За тази рецепта на Mate Kitchen за паприкаш от риба избрахме да ползваме филе от бяла риба, но това съвсем не е задължително изискване. Можете да приготвите ястието и с всяка друга риба, чието месо има стегната структура. Нарочно не фиксираме да е речна, защото с морска също става много вкусно. Сосът е богат заради комбинацията от много зеленчуци. Имаме задължителния лук, моркови, картофи, грах. По желание може да добавите към тях малко доматено пюре, печени чушки или парче целина.
Независимо дали е с риба, месо или постен, ароматният паприкаш е голяма вкуснотия, която винаги се хапва с нещо лютивичко и достатъчно количество мек хляб с хрупкава коричка. Ако ви се занимава, може да направите и една питка с пресни подправки с това ястие, за да е пълно удоволствието. Докато готвите рибата, тестото ще втаса и ще се изпече, така че всичко ще пристигне на масата по едно и също време.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете рибата на парчета и я сварете в подсолена вода.
2. В тенджера запържете лука и морковите докато омекнат леко. След това добавете при тях нарязаните на едри кубчета картофи.
3. Гответе ги няколко минути заедно, като периодично разбърквате, за да не залепнат картофите. След това добавете граха.
4. Подправете с червен пипер, разбъркайте и налейте от бульона, останал от варенето на рибата.
5. Оставете зеленчуците да се готвят на тих огън около половин час. След като картофите започнат да омекват, подправете със сол и черен пипер. В самия край на готвенето сложете в тенджерата и рибата. Бъркайте внимателно, за да не я разкъсате.
6. Накрая поръсете готовия паприкаш с нарязан магданоз и поднесете.
Внимание: Съдържа бяла риба, което може да предизвика алергични реакции.