Необходими продукти:
3 пресни средни към големи червени сладки чушки (изпечени и обелени)
2/3 чаена чаша смлян сух бял хляб (ситни трохи)
1/3 чаена чаша леко запечени и счукани (не смлени) орехи
2-3 скилидки чесън (счукан)
1 супена лъжица пресен лимонов сок
1 равна чаена лъжичка чили пипер
1 равна чаена лъжичка качествен сладък червен пипер
2 чаени лъжички меласа
1 чаена лъжичка смлян кимион
малко повече от 1/2 чаена чаша зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смелете изпечените и обелени чушки в блендер, но не ги смилайте прекалено много, за да се усещат отделните парченца. Тук е мястото да ви кажем, че с пресни чушки резултатът е най-сполучлив.
Ако нямате в наличност и ще използвате консерва, то трябва да сте сигурни, че чушките не са кисели, а сладки и задължително червени.
Също така много важна подробност е, че независимо дали ще използвате прясно изпечени или консервирани чушки, те трябва да бъдат изцедени добре, за да няма вода в тях.
В подходящ съд смесете всички съставки и ги разбъркайте хубаво. Овкусете дипа със сол според вашия вкус. По желание сервирайте предястието със запечени натрошени орехови ядки.
Ориенталска вкуснотия
Дип "Мухамара"
26453