200 г грозде без семки
100 г сурови бадеми
100 г салата фризе (или радичо)
100 г бейби спанак
100 г сирене „Манчего“
2 стръка стеблена целина
2 белтъка
1–2 с. л. захар
1/2 ч. л. чипотле (стрити опушени люти чушки халапеньо)
1 щипка канела
сол на вкус
за дресинга:
100 мл зехтин
30 мл червен винен оцет
4 стръка мащерка
1 скилидка чесън
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. мед
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна, но не на сняг, с щипка сол.
Чипотлето се смесва със захарта, 1 ч. л. сол и канелата. Бадемите се разбъркват с разбитите белтъци.
Подреждат се в тава с пергаментова хартия на дъното и се поръсват с подправките.
Пекат се около 40 минути в загрята на 120 градуса фурна , с вентилатор. Охлаждат се.
Гроздето се разполовява. Целината се обелва и се реже косо.
В купа се смесват гроздето, целината, спанакът и накъсаната салата фризе.
Мащерката се наситнява, чесънът се стрива на паста с малко сол и се разбъркват с меда, горчицата, оцета и сол на вкус.
При постоянно разбъркване на тънка струйка се налива зехтинът. Трябва да се получи емулсия.
Салатата се залива с дресинга и се разбърква.
Поръсва се с едро накълцаните бадеми.
Сервира се със сиренето, оформено на ленти с белачка.
Прочетете още:
Пъстра салата с телешко
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук