За фокачите:
250 г брашно тип 00
50 г пълнозърнесто брашно
180 г вода
50 г квас
7 г суха мая
7 г захар
7 г сол
За плънката:
120 г прошуто
1 нектарина
2 топки пушена моцарела
40 г мед
30 г запечени орехи
50 мл зехтин екстра върджин
10 г масло
20 г листа маруля
Начин на приготвяне:
1. Сипете сухата мая в чаша с хладка вода и разбъркайте. Добавете кваса и разбъркайте отново. Оставете настрани за 5 минути.
2. Смесете двата вида брашно в голяма купа. Добавете водата с мая и квас и разбъркайте. Добавете захарта и отново разбъркайте. Добавете 1-2 с.л. зехтин и сол и разбъркайте до хомогенност. След това извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск и разтягане в продължение на 5 минути. Щом тестото стане гладко и еластично, оформете го на топка и го поставете в купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на топло за 1-1 1/2 ч., докато удвои обема си.
3. Намажете обилно малки формички със зехтин. Разделете тестото на 6 парчета. Оформете топки, разточете ги леко с пръсти и ги прехвърлете във формичките. Поръсете няколко капки зехтин върху всяка фокача и натиснете тестото отгоре с пръсти. Оставете да втасат за още 1 час. Поръсете отново с малко зехтин и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 14-16 минути.
4. Нарежете нектарината на 12 резена. Разтопете маслото в тиган и запържете резените нектарина за по 1-2 минути от всяка страна. Полейте с мед и изчакайте той да се карамелизира. Дръпнете от огъня.
5. В купичка сипете вода и зехтин в съотношение 2:1. Намажете горещите фокачи със сместа с помощта на четка. Поръсете с едра морска сол. Извадете ги от формичките и ги разрежете по хоризонтал с помощта на назъбен нож.
6. Подредете резени пушена биволска моцарела върху долната част на мини фокачите. След това поставете листо маруля, а върху него 2 резена карамелизирана нектарина. Върху плодовете нагънете слайс прошуто. Поръсете по няколко запечени ядки орех. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и зехтин. Поставете капачетата на мини фокачите.