брашно +за доомесване и разточване, ако е необходимо - 1 кг
хладка вода - 250 мл
яйца - 3 + 1 бр.
масло - 100 гр
кисело мляко - 150 гр
олио - 30 мл
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
суха мая или 1 кубче прясна - 2 пакетчета
Може да е лесна питка, но пък колко е вкусна само! Тънка и хрупкава коричка, меки пластове изпечено тесто и омайният аромат на масло. Нищо друго не ви трябва с нея, само шарена сол и хубави хора, с които да я споделите, препоръчват ни от Mate Kitchen.
Повечето хора приготвят питка само за празник. А питката сама по себе си е празник и е в състояние да облагороди делника! Но опитайте да я приготвите ей така, без повод - заради насладата да изпълните дома си с аромата на прясно изпечен хляб и да видите доволните и щастливи усмивки на близките си хора.
Тази рецепта на Mate Kitchen е за лесна питка, която втасва в затоплена фурна - това значително ускорява процеса и гарантира успех. Освен това оформянето е много просто, както ще видите във видеото, и в същото време ефектно. Ако сте начинаещи в месенето, това е рецептата за вас. Имате точни грамажи и ясни инструкции, така че няма как да сгрешите. Остава само желанието и да добавите от тайната съставка – любов. С нея всичко е по-вкусно, но хлябът става осезаемо по-сладък.
Начин на приготвяне:
1. В хладката вода разтворете маята със захарта и оставете на топло докато шупне (във фурна на 50 градуса).
2. През това време разбийте яйцата със солта и киселото мляко до хомогенна смес. Към нея добавете вече шупналата мая и разбийте отново.
3. Прибавете брашното на порции и омесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, завийте с домакинско фолио и оставете на топло (фурна на 50 градуса) за около час - час и 15 минути.
4. След като тестото втаса, го извадете на набрашнен плот, премесете го леко и го разделете на 3 топки. Всяка от тях разделете на още 3 равни части. Трябва да се получат общо 9 топчета.
5. Разточете топчетата на кори с диаметър около 25 см. Намажете една кора с разтопено масло, отгоре сложете друга, отново намажете с масло, сложете третата кора и завършете с масло. Продължете така, докато се получат 3 купчинки от по 3 кори.
6. Завийте корите на руло и след това ги усучете на фитили с еднаква дължина (около 45 см). Затворете фитилите в кръгове и ги преплетете един в друг като синджир.
7. Подпъхнете леко краищата и прехвърлете така оформената питка в дълбока тава с диаметър 32-34 см, покрита с хартия за печене.
8. Оставете питката да втасва на топло и след като тестото изпълни обема на цялата тава, намажете с 1 яйце, разбито с 1 с.л олио.
9. Печете на 180 градуса за около 40-45 минути, като проверявате регулярно готовността с дървено шишче или клечка за зъби.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.