Ако лятото на 2015 година има своя вкус, то той би бил на рецептата, която ще ви представя днес.
Това е идея за десертна салата, която може да се предложи като предястие, но също така и като завършек на обяда или вечерята, вместо нещо сладичко, както обикновено сме свикнали.
Необходими продукти за 4 порции:
300-400 гр пресен нормален или бейби спанак
500 гр ягоди
100-150 гр стафиди
100 гр орехи
Мед
Начин на приготвяне:
Изберете листа, които са по-хрупкави и тъмно-зелени на цвят. Спанакът за салата се изплаква и подсушава с хартиени кърпи. Отстраняват се дръжките, ако са по-дълги. За предпочитане са плоските листа заради деликатната си структура и мекия си вкус. Нарежете спанака на дребно и го поставете в голяма салатна купа.
Измийте добре ягодите, отстранете зелените им връхчета и ги нарежете на кубчета. Добавете ги в купата.
Изсипете в нея и стафидите. Орехите можете да прибавите цели или предварително натрошени.
Овкусете с мед и разбъркайте добре. По желание добавете и няколко листа рукола, сокът на половин лимон или 20-30 гр сусамени семки.
Тази рецепта за лятна салата е идеална, ако спазваме диета. С въображение и креативност винаги можем да разнообразяваме идеята с допълнителни продукти, подходящи за комбиниране в нея.
Виж още:
През този сезон - зелени салати на корем
Най-добрите рецепти със спанак
Как да съхраняваме ягоди за по-дълго