2 ч.ч. сварени намачкани картофи
1/2 - 1 ч.ч. сос бешамел
1 с.л. нарязан на ситно копър
1 с.л. нарязан на ситно магданоз
1 с.л. нарязан на ситно див лук
50 г италиански салам
50 г зелени маслини
400 г моцарела
1 ч.л. сладък соев сос
сол и черен пипер
2 яйца
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. хлебни трохи или галета
олио за пържене
1/3 ч.ч. майонеза
1 ч.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
В купа сипете намачканите на едро сварени картофи и добавете соса бешамел (направете го по-гъст), както и нарязаните на ситно пресни подправки. Добавете нарязаните на малки кубчета салам и моцарела. Овкусете със сладък соев сос, сол и черен пипер. Разбъркайте всичко добре с ръце, но без натиск.
Оформете гладки топчета от сместа между навлажнените си длани. Подредете топчетата в чиния и ги поставете в хладилник за десетина минута, докато се стегнат.
В една чиния разбийте яйцата. В друга сипете брашното, а в трета - галетата. Оваляйте всяко топче първо в яйцата, след това в брашното, върнете отново в яйцата и накрая поставете в галетата.
Пържете крокетите в тиган с 3-4 пръста сгорещено олио до златисто, като ги въртите от всички страни. Извадете върху кухненска хартия. За соса разбъркайте добре майонезата с горчицата.
На дъното на чиния разстлете от соса с майонеза. Върху него поставете 2-3 крокети. Поръсете с нарязан див лук.
Прочетете още:
- Защо точно чушки
- Крокети с шунка и кашкавал
- История за чушки, пиперки и родни капии
- Печени чушки с извара
- Панирани чушки с доматен сос
- Пълнени чушки с боб