200 мл прясно мляко
200 г пражка шунка
150 г кашкавал
60 г краве масло
60 г брашно (+ за овалване)
6 филии бял хляб
2 яйца
2 глави лук шалот
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
зехтин за поливане
за соса:
150 г майонеза
50 г кисело мляко
6 стръка див лук
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. ретро горчица
1 ч. л. мед
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. чили
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се наситнява и се запържва в сгорещеното масло, докато омекне.
Сипва се брашното и се пържи до златисто. Налива се млякото и се готви, докато се получи гъст бешамел.
Отстранява се от котлона и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче.
Кашкавалът се настъргва, а шунката се наситнява. Разбъркват се с бешамела и сместа се покрива с фолио. Оставя се за 2 часа в хладилник.
Хлябът се смила и се запича в сух тиган, докато трохите се изсушат, без да стават златисти.
Яйцата се разбиват. От бешамела се оформят крокети.
Овалват се в брашно, разбити яйца и накрая – в хлебни трохи.
Крокетите се подреждат в тава, поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 10–12 минути.
Киселото мляко и майонезата се разбъркват с горчицата, пушения пипер, меда, накълцания див лук, лимоновия сок, чили и сол на вкус.
Крокетите се поднасят със соса.
Прочетете още:
- Защо точно чушки
- История за чушки, пиперки и родни капии
- Печени чушки с извара
- Панирани чушки с доматен сос
- Пълнени чушки с боб