200 г фино царевично брашно
1 литър вода
100 г пармезан
40 г масло
1 с.л. зехтин
200 г бекон
400 г гъби (печурки, кафяви печурки, еноки, кладница)
1 скилидка чесън
шепа магданоз
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте вода почти до точката на кипене. Добавете сол. Сипете царевичното брашно на тънка струйка, като разбърквате с помощта на дървена лъжица или шпатула. Гответе полентата на слаб огън, в продължение на 30 минути, като разбърквате през 3-5 минути.
Добавете предварително настъргания пармезан и маслото. Разбъркайте докато се разтопят и дръпнете от огъня.
Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Нарежете бекона на кубчета. В тиган запържете първо бекона за 4-5 минути. След това добавете обелените и смачкани скилидки чесън и гъбите. Сотирайте ги като почти непрекъснато ги разбърквате. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая поръсете с нарязан магданоз.
Сипете топла полента в дълбока чиния. Върху нея сипете от сотираните гъби. Поръсете с тънка струйка зехтин и поднесете.
Припомнете си още:
- Хрупкави пилешки бутчета
- Тиквички на фурна
- Ябълков кекс
- Дроб сарма с кайма
- Икономичен и вкусен чийзкейк
- Суфле с кренвирши