250 г брюкселско зеле
1 глава червен лук
2 моркова
100 г печено кашу
1 ч.л. семена кимион
100 г кисело мляко
50 г майонеза
1 с.л. пълнозърнеста горчица
½ органичен лимон
шепа див лук
шепа магданоз
Както подсказва името му, за родина на брюкселското зеле се смята Белгия, тъй като през XVI век именно там започва култивирането му в големи количества. Брюкселското зеле е от семейство Кръстовцетни, към което спадат броколите, зелето и карфиола.
Брюкселското зеле е изключително полезен зеленчук, тъй като има високо съдържание на протеини и изобилства от витамини. Най-голямо е количеството на витамин С, но съдържа още А, Б-комплекс, К, PP и много минерали – желязо, калий, натрий, магнезий, фосфор, манган.
То има имуностимулиращо действие и повишава съпротивителните сили при деца и възрастни – при заразни и възпалителни заболявания.
Благодарение на фибрите, които съдържа, то е полезно за перисталтиката и понижава холестерола. Също така предпазва от появата на диабет тип 2.
Брюкселското зеле засилва апетита, увеличава секрецията на стомашен и жлъчен сок, затова е подходящо за злояди деца.
Хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не бива да прекаляват с консумацията на този зеленчук, защото това може да затрудни усвояването на йод от организма.
Начин на приготвяне:
1. Почистете зелчиците брюкселско зеле от излишните листа и ги наржете на тънко. Сложете ги в голяма купа. Нарежете червения лук на тънки полумесеци и го добавете при зелето. Настържете морковите и разбъркайте добре.
2. Добавете нарязаното на едро печено кашу, семената кимион, както и нарязаните див лук и магданоз. Разбъркайте добре.
3. За дресинга смесете майонезата с киселото мляко, горчицата и настърганата кора и сока на лимона и разбъркайте много добре.
4. Залейте зеленчуците в купата с дресинга и разбъркайте много добре.