80 г пармезан
40 г прошуто
100 г филирани бадеми
400 г рикота
100 г брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
сол и черен пипер
1 литър олио за пържене
100 г конфитюр по избор
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете яйцата и рикотата и разбъркайте. Добавете няразаното на много ситно прошуто и разбъркайте отново. Добавете фино настъргания пармезан, както и брашното и бакпулвера. Разбъркайте.
2. Нарежете или смелете едро филираните бадеми и ги разстелете в тавичка.
3. С помощта на две лъжици оформете продълговати кюфтенца. Оваляйте всяко добре в бадемите.
4. Загрейте олиото в дълбок съд до 180 градуса. Пържете кюфтенцата по 2-3 минути о т всяка страна. Поставяйте и обръщайте кюфтенцата с помощта на решетеста лъжица. Извадете кюфтенцата върху кухненска хартия.
5. Прехвърлете кюфтенцата с прошуто, рикота и бадеми в голяма чиния и ги поръсете с малко настърган пармезан.